Care sunt calitățile unui antreprenor de succes?

Pagina de Business » Antreprenoriat » Care sunt calitățile unui antreprenor de succes?
Care sunt calitățile unui antreprenor de succes?

Intrarea într-o afacere sau conducerea unei afaceri de succes implică mai mulți factori. Pe lângă finanțare, strategii de dezvoltare, management și proceduri, cel mai important ingredient în rețeta succesului unei afaceri este chiar antreprenorul. Ce calități are un antreprenor de succes?

Cei mai mulți antreprenori de succes au pornit de la o viziune îndrăzneață și au transformat o simplă idee într-o afacere de milioane. Care sunt însă trăsăturile exacte ale unui antreprenor de succes și ce trebuie el să facă pentru a ajunge acolo? Vedem împreună în acest articol.

Antreprenori de succes – trăsăturile unui antreprenor de succes

S-au realizat multe studii și cercetări pentru a determina cu exactitate care sunt calitățile unui antreprenor de succes. Chiar și în Revista Harvard Business School putem descoperi articole despre ce înseamnă antreprenoriatul la acest nivel și care sunt cel mai importante calități ale unui antreprenor de succes.

Specialiștii au realizat în urma analizei mai multor profile de antreprenori că, de departe, cea mai valoroasă trăsătură a unui antreprenor de succes este faptul că acesta nu renunță niciodată.

Motivația – principala trăsătură a unui antreprenor de succes

În afaceri te vei întâlni de nenumărate ori cu eșecul. Unele proiecte pot eșua, altele vor reuși. Important este să nu renunți niciodată și să-ți poți canaliza întreaga energie spre a reuși. Motivația antreprenorilor de a merge mai departe indiferent de consecințe face de cele mai multe ori diferența. Nimeni nu poate realiza nimic dacă nu are pasiunea pentru atingerea obiectivelor.

Ca urmare a acestei pasiuni absolute, motivația începe să se creeze în mintea unui antreprenor de succes pe măsură ce își asumă sarcini noi și învață lucruri noi pentru a atinge obiectivele stabilite. Motivația este cea care te face să treci mai departe. Motivația te ajută să-ți păstrezi speranța și să depășești orice obstacol care apare în calea ta pe măsură ce avansezi spre obiectivele pe care ți le-ai propus.

Citește și: Cum poți începe o afacere online cu fonduri europene pentru tineri antreprenori 

Pasiunea pentru inovație, pentru a crea plus valoare – o altă trăsătură a unui antreprenor de succes

Știm cu toții că scopul unei afaceri este să producă profit și să ofere antreprenorului un stil de viață mai bun. Însă, antreprenorii de succes nu pleacă la drum cu gândul la beneficiile financiare pe care afacerea le poate oferi. Ei pleacă la drum mânați de dorința de a produce plus valoare pentru oamenii din jurul lor.

Antreprenorii de succes sunt pasionați de inovație, de a găsi întotdeauna un sens nou în tot ce îi înconjoară. Acest lucru îi ajută pe antreprenori si fie și vizionari, să găsească soluții acolo unde toată lumea vede probleme. Dacă discutăm despre calități ale unui antreprenor de succes, pasiunea pentru inovație, pentru a oferi celorlalți ajutor trebuie să fie în top.

Mulți dintre marii antreprenori ai lumii au chiar ca valoarea principală această dorință de a ajuta societatea și de a crea un ecosistem în urma căruia toți oamenii să beneficieze de produse sau servicii care să le satisfacă nevoile sau să le împlinească dorințele.

Disciplina și autocontrolul – calități esențiale ale unui antreprenor de succes

Se întâmplă un lucru atunci când începi să ai prea multă libertate de decizie. Cu cât devii mai liber, cu atât ai nevoie de mai multă disciplină și de mai mult control al emoțiilor. Gândește-te că de mâine nu ar mai trebui să faci nimic pentru banii pe care îi câștigi și aceștia ar veni la tine pasiv. De câtă disciplină ai avea nevoie pentru a te concentra în continuare pe ceea ce ai de făcut zilnic pentru a crește afacerea și pentru a nu te îndrepta pe căi greșite.

Marii antreprenori de succes au zilnic de-a face cu astfel de situații. Ei nu trebuie însă să piardă din vedere scopul pentru care au intrat în joc. Au intrat în lumea afacerilor pentru a construi și pentru a dezvolta o afacere care să ajungă să servească un număr cât mai mare de clienți. Astfel, ai nevoie de disciplină și de autocontrol pentru a te putea menține pe acest drum.

Citește și: Vrei să devii antreprenor? Deschide o afacere pe internet, fără investiții! 

Abilitatea de a risca – una dintre cele mai importante trăsături pentru antreprenorii de succes

Cel mai probabil ai deja o afacere și știi ce înseamnă asta din perspectiva riscurilor. Zi de zi ești pus în fața unor decizii pe care trebuie să le iei. Iar antreprenorii, de cele mai multe ori, își iau deciziile singuri. Chiar în revista Forbes se discută despre faptul că “antreprenoriatul este o călătorie singuratică”.

Desigur, ai la îndemână echipa, pentru a te consulta cu managerii, colegii sau consultanții tăi. Însă, în afacerile aflate la început sau în afacerile mici, de cele mai multe ori, antreprenorul este singurul care ia deciziile. Iar acestea nu sunt lipsite de riscuri. De fiecare dată când analizezi oportunitatea de a intra într-un proiect nou, de a extinde afacerea pe plan local sau de a adăuga o linie de produse în business-ul tău, ca antreprenor, îți asumi un risc.

Abilitatea de a calcula riscurile și de a ți le asuma este de neînlocuit pentru un antreprenor de succes. Trebuie să știi cum să îți gestionezi riscurile. Iar aici avem o tehnică de management al riscurilor care te poate ajuta: modelul PSDI – Problem, Solution, Decision, Implementation – Problemă, Soluție, Decizie, Implementare.

Atunci când te expui unui risc descoperă care este problema, apoi gândește-te la soluții pentru rezolvarea sa. Analizează soluțiile pentru a-ți fi mai ușor să iei o decizie. Iar după ce ai luat decizia, începe să implementezi soluțiile alese în afacerea ta.

Citește și: Cum atragi clienții concurenței în mediul online 

Gândirea pe termen lung – o altă caracteristică a unui antreprenor de succes

Ori de câte ori ne raportăm la antreprenori de succes, vedem oameni care au muncit ani de zile pentru a-și atinge un vis, fiind maeștri în amânarea recompensei. Asta pentru că printre principalele calități ale unui antreprenor de succes se află și gândirea pe termen lung. Aceasta este o calitate formată. Nu trebuie să te naști neapărat cu aceasta. Este o trăsătură ce ține de mindset și avantajul este că se poate lucra.

Cei mai mari antreprenori gândesc întotdeauna în termeni de generații pentru viitor. Se spune că oamenii mediocri gândesc pentru azi, cei curajoși gândesc pentru mâine, iar antreprenorii gândesc pentru peste 10 ani.

Citește și: INFOGRAFIC: Start afacere online în 7 pași 

Concluzii despre cum să ajungi un antreprenor de succes

Cei mai mulți dintre noi ne gândim că a fi antreprenor înseamnă să lansezi o afacere. Însă, drumul unui antreprenor de succes începe de abia după ce a lansat afacerea. Pentru că doar dezvoltarea unei afaceri profitabile, care să reziste în timp și să demonstreze sustenabilitate te poate caracteriza ca fiind un antreprenor de succes.

Iar pentru a ajunge acolo, ai nevoie de cele 5 calități principale ale unui antreprenor de succes pe care le-am menționat mai sus. Desigur, acestea sunt principalele calități pe care ar trebui să le ai atunci când pleci la drum, însă la acestea vei adăuga și altele pe care le vei deprinde de-a lungul anilor de experiență, pe drumul tău spre obiectivul final, acela de a fi un antreprenor de succes.

Dacă mai ai nevoie și de alte informații despre cum să-ți dezvolți o afacere și cum să ajungi și tu la ceea ce ți-ai propus, abonează-te la hub-ul educațional OLX pentru antreprenori de succes.

Aici vei putea găsi articole interesante pentru tine și pentru afacerea ta, informații practice despre antreprenoriat și dezvoltarea afacerii, articole specifice despre cum să crești numărul de vânzări online pentru afacerea ta sau informații juridice și despre finanțe care să te ajute să-ți păstrezi afacerea profitabilă și 100% acoperită din punct de vedere legal.

Abonează-te la BLOG: