Manager într-o firmă ca angajat sau antreprenor?

Pagina de Business » Antreprenoriat » Manager într-o firmă ca angajat sau antreprenor?
Manager într-o firmă ca angajat sau antreprenor?

Te afli în etapa profesională în care analizezi avantajele și dezavantajele dintre a fi antreprenor versus manager într-o firmă? Dacă ești în această situație, acest articol îți vine în ajutor cu o serie de aspecte pe care să le iei în considerare înainte de a lua o decizie.

Asemănări și deosebiri între antreprenoriat și management strategic

Manager lider sau antreprenor? Dacă oscilezi între aceste două variante trebuie să știi, înainte de orice, că ele vin la pachet cu o mulțime de responsabilități. Este nevoie să fii foarte bine pregătit, să înțelegi domeniul de activitate și să fii implicat.

De ce? Pentru că în ambele cazuri vor apărea constant situații neprevăzute pentru care va trebui să găsești rapid soluții. Atunci când ești manager ai pe lista de priorități atât atingerea obiectivelor de business, a KPI-ilor departamentului pe care îl conduci, cât și a fi un lider pentru echipa ta.

Va trebui să poți delega cu ușurință, să împarți eficient sarcinile în rândul membrilor echipei, dar și să le oferi un exemplu bun și să îi motivezi. În plus, din rolul de manager strategic, poți să îți pui amprenta asupra modului în care se dezvoltă organizația din care faci parte, deși este nevoie ca ideile tale să treacă printr-o serie de filtre pentru a fi aprobate și implementate.

Avantaje și dezavantaje antreprenoriat și management strategic

Fiecare poziție vine cu o listă de lucruri plăcute, dar și altele mai puțin plăcute sau chiar riscuri. Pe de altă parte, față de a fi antreprenor, atunci când ești manager, ai statutul de angajat care vine și cu o serie de avantaje. Printre acestea se numără faptul că te bucuri de stabilitate, atât în ceea ce privește siguranța locului de muncă, cât și financiară, dar și de a avea un program de lucru bine stabilit care îți dă posibilitatea de a crea un echilibru între muncă și viața personală.

În schimb, în calitate de antreprenor /vs/ manager va trebui să investești foarte multe resurse, atât financiare, cât și de timp, pentru a-ți pune business-ul pe picioare. Și, deși te bucuri de libertatea de a alege uneori când să lucrezi și când să iei o scurtă pauză, în general, în prima fază, nu vei putea să te bucuri de foarte mult timp liber, tocmai pentru că ești implicat atât emoțional, cât și financiar în business și depui toate eforturile pentru a-l face să aibă succes.

Lucrurile vor ajunge la un echilibru după ce afacerea va trece de faza de start-up, când echipa este bine închegată și clienții sunt fideli. În plus, pentru 27% dintre antreprenori, cel mai dificil le este să găsească angajații potriviți afacerii lor, conform FreshBooks.

Pe lângă găsirea de muncitori de calitate, antreprenorii au și probleme cu atragerea de noi clienți (23%), găsirea de bani pentru a reinvesti (22%), stabilirea prețurilor corecte (16%) și gestionarea eficientă a timpului (15%). Interesant este că 17% dintre proprietarii de afaceri mici menționează, de asemenea, o problemă la care oamenii nu se gândesc în mod normal – nu au suficienți bani în mână, deoarece totul trece prin companie. Lista asemănărilor și deosebirilor între cele două roluri poate continua și chiar îți recomandăm să o completezi cu aspectele care ți se par importante și nu au fost menționate. Toate vor contribui la luarea deciziei potrivite.

Motivele pentru care unele persoane aleg antreprenoriatul versus a fi manager lider

Întreprinderile mici și mijlocii sunt în centrul oricărei industrii și a oricărei economii. Acestea nu doar contribuie enorm la veniturile totale ale unei țări, dar au și un efect benefic asupra angajaților. România are în jur de 500.000 de IMM-uri, adică aproximativ 99% din totalul firmelor din economie, potrivit celor mai recente analize ale Comisiei Europene.

Așadar, dacă vei alege să fii antreprenor, nu manager, să știi că te afli printre acei mulți angajați care au avut curajul să facă această schimbare profesională, iar statisticile arată faptul că aceste persoane se simt mai împlinite și mai motivate să lucreze. 55% dintre antreprenori spun că cea mai mare motivație pentru a-și începe propria afacere a fost ideea de a fi propriul lor șef, potrivit unui studiu Guidant Financial.

În plus, 39% au vrut să-și continue pasiunea, iar 25% au făcut-o doar pentru că au avut oportunitatea. Pentru 25% dintre antreprenori, viața de corporație a fost cea mai mare problemă, în timp ce unii au decis să înceapă propria afacere după ce au fost disponibilizați sau au făcut-o pentru că nu erau pregătiți să se pensioneze.

Pentru 43% dintre angajați, cel mai mare beneficiu în a fi antreprenori, nu manageri este controlul asupra propriei cariere, conform FreshBooks. În același sens, 43% dintre angajații chestionați spun că schimbarea carierei este un mare factor motivant pentru a renunța la angajarea tradițională. 33% dintre cei declară că principalul motiv pentru care ar trece la activități independente este stimulentul financiar în contextul în care 54% dintre antreprenorii care desfășoară activități independente spun că acum câștigă mai mulți bani.

1 din 3 angajați și-ar începe propria afacere din motive familiale. Mai mult timp investit? 74% dintre angajați simt că vor trebui să muncească mai mult atunci când vor deveni independenți, dar în realitate doar 59% dintre antreprenori chiar o fac. Cea mai mică diferență în ceea ce privește așteptările față de realitatea activității independente pe baza statisticilor despre antreprenoriat se referă la echilibrul dintre viața profesională și viața privată. 66% dintre oameni cred că o vor realiza prin antreprenoriat, iar 68% dintre antreprenori o confirmă.

Odată aleasă această cale, 97% dintre profesioniștii care desfășoară activități independente spun că nu s-ar întoarce mai niciodată la statul de angajat.

Citește și: Cum să devii antreprenor – competențe și primii pași

De unde te inspiri ca antreprenor

Conform Time Small Business , doar 9% dintre antreprenori au o diplomă de licență în afaceri, în timp ce 32% dintre proprietarii de afaceri mici au urmat doar câteva cursuri de afaceri, iar majoritatea nu au nicio formă de educație în business.

Aceeași sursă arată faptul că 26% dintre antreprenori apelează la internet pentru sfaturi legate de afaceri, acesta fiind una dintre cele mai mari resurse de informare pentru că mediul online conține o mulțime de date oficiale pe care utilizatorii le-ar putea găsi utile.

În plus, le oferă șansa de a interacționa între ei și de a se ajuta reciproc. De fapt, statisticile arată că 19% dintre proprietarii de afaceri apelează mai întâi la colegii lor pentru sfaturi, în timp ce 14% merg la cărți pentru răspunsuri. Doar 11% dintre respondenți au spus că apelează mai întâi la familia lor.

Posesori de diplome sau nu, cei ce au ales antreprenoriatul și managementul strategic trebuie să fie în permanență informați, la curent cu noile trenduri din business și domeniul de actvitate pentru a-și putea consolida poziția.

Dacă ești și tu interesat de informații despre antreprenoriat, vânzări, dezvoltarea afacerii, dar și despre lucruri specifice care te-ar putea ajuta să performezi în lumea business-ului, precum informații juridice sau financiare, te sfătuim să te abonezi la hub-ul educațional OLX pentru antreprenori.

Aici vei găsi o diversitate de articole interesante ca și acesta, din care vei putea învăța o mulțime de lucruri despre gestionarea și dezvoltarea unei afaceri, indiferent că alegi să alegi calea antreprenoriatului sau a managementului strategic.

Abonează-te la BLOG: