7 strategii și idei simple pentru motivarea angajaților

Pagina de Business » Resurse Umane » 7 strategii și idei simple pentru motivarea angajaților
7 strategii și idei simple pentru motivarea angajaților

Strategiile de motivare a angajaților au ca rezultat echipe eficiente și performanțe mai bune pentru companie. Este o realitate confirmată și de studii. Potrivit Gallup, echipele care sunt foarte implicate duc la o creștere a profitabilității afacerii cu 21%.

Însă nu toți angajații sunt la fel de motivați. Majoritatea angajaților români (84%) consideră că pandemia le-a afectat parțial sau chiar mult parcursul profesional și nivelul de implicare, doar 2% au afirmat că a avut un aport pozitiv, potrivit unui sondaj realizat de PwC România. Munca de acasă a contribuit la scăderea nivelului de implicare al angajaților.

Potrivit sondajului, doar 7,42% dintre respondenți se simt foarte motivați, în timp ce 50% se consideră demotivați sau foarte demotivați. Cum stau lucrurile în echipa ta? Care crezi că este gradul de implicare al angajaților tăi? Încearcă să iei pulsul echipei pentru a putea interveni la timp și pentru a evita pierderea unora dintre salariați sau scăderea productivității.

Iată câteva strategii și idei de motivare a angajaților pe care orice antreprenor le poate aplica

1. Motivează-ți angajații prin recunoașterea și recompensarea performanțelor

Orice angajat se simte motivat într-o companie unde munca sa este apreciată, chiar și printr-un simplu „Mulțumesc!”. Încearcă să faci asta periodic, prin metode variate: e-mailuri cu angajații lunii, panouri cu pozele celor cu rezultate bune, interviuri în revistele interne, evenimente trimestriale sau anuale cu premii.

Premiază nu doar rezultatele, ci și atitudinea – se poate ca un agent de vânzări să nu fie mereu pe locul 1 la numărul de noi clienți atrași, dar să își ajute foarte des colegii și să demonstreze empatie sau să primească aprecieri de la cei cu care colaborează.

2. O strategie de motivare a angajaților este un program flexibil

Mulți angajați își doresc să împace cât mai bine viața profesională cu cea personală. Din acest motiv, le vor fi cu siguranță de ajutor ture de lucru adaptate la nevoile lor. Încearcă să vii cu o strategie de motivare a angajaților care să ajute atât compania, cât și angajații.

3. Beneficiile extrasalariale – o idee eficientă de motivare a angajaților

Angajații sunt motivați de acele beneficii care să le facă viața mai frumoasă și mai ușoară. Un abonament la sala de sport sau o asigurare medicală, o pensie facultativă sau tichete de vacanță, decontul transportului sau al mesei de prânz sunt doar câteva idei de motivare a angajaților la care poți apela.

4. Organizează team building-uri sau petreceri pentru motivarea angajaților

O echipă unită presupune oameni care se cunosc și se simt bine împreună. În plus, o excursie sau o ieșire cu întreaga companie ajută angajații și managerii să comunice mai mult și să nu mai simtă că fac parte din lumi diferite.

5. Pune la punct o strategie de motivare printr-un sistem de training pentru angajați

Un studiu realizat de OLX a scos în evidență faptul că angajații blue collar își doresc în ziua de astăzi mai mult accent pus pe dezvoltarea personală. Trainingurile, atât cele care vizează îmbunătățirea unor abilități practice, cât și cele de soft skills, sunt o metodă excelentă de a-ți ajuta angajații să ajungă acolo unde își doresc.

Investind într-o strategie de motivare și de dezvoltare a angajaților tăi, te asiguri că aceștia se simt încurajați să dea în continuare tot ce au mai bun la locul de muncă.

6. Concentrează-te pe zona de well-being

Stresul este un factor demotivant pentru orice persoană, chiar și pentru una care își iubește jobul și compania. Asigură-te că angajații nu sunt sufocați cu prea multe activități și că își fac timp pentru un moment de odihnă. Ia exemplul companiilor care oferă masaj la birou sau zone speciale de relaxare, dotate cu canapele, muzică, fructe și ceai. Zilele libere suplimentare au și ele un efect garantat asupra motivării angajaților.

7. Creează o revistă internă sau un portal cu informații

Un angajat care nu știe ce se întâmplă în companie, ce schimbări au loc și care sunt obiectivele pentru care muncește nu se va simți legat sufletește de organizație, nu simte că aparține unui grup, unei echipe. Ajută-ți angajații să afle primii despre promoțiile nou lansate, informează-i cu privire la ce evenimente se petrec intern, cum e văzută firma în piață sau ce viziune ai tu ca antreprenor.

Acestea sunt câteva strategii și idei de motivare a angajaților, pe care să le aplici pentru a te asigura că ai o echipă eficientă, deci o afacere cu șanse mari să prospere. Alege-le pe cele care consideri că se potrivesc echipei și afacerii tale și începe să le aplici. Rezultatele nu vor întârzia să apară.

Dacă mai ai nevoie și de alte informații, abonează-te la hub-ul educațional OLX pentru antreprenori. Aici poți descoperi o mulțime de sfaturi utile despre cum să dezvolți o afacere cu vânzări online, idei de dezvoltare a afacerii, articole și ghiduri de antreprenoriat și informații relevante din sectorul juridic & finanțe, dar și resurse umane.

Abonează-te la BLOG: