Tendințele în recrutarea angajaților în 2022

Pagina de Business » Resurse Umane » Tendințele în recrutarea angajaților în 2022
Tendințele în recrutarea angajaților în 2022

An de an, apar noi tendințe la nivel mondial în recrutarea angajaților, la care specialiștii de resurse umane și angajatorii trebuie să se adapteze treptat, pentru o bună evoluție a companiilor. Pandemia de Covid-19 a schimbat dramatic cursul lucrurilor iar, acum, să lucrezi remote sau în sistem hibrid este ceva absolut normal, ba chiar solicitat de majoritatea angajaților.

Dacă tu, în calitate de angajator, nu urmezi aceste trenduri la nivel global, poți crea frustrări în echipa ta, care vor afecta direct rata de succes a companiei tale. Fie că ești la început de drum și ai o echipă mică, fie că deja ai în spate câțiva ani buni de antreprenoriat, îți recomandăm să te inspiri din următoarele tendințe în recrutarea și selecția personalului, în 2022.

1. Pune accent pe bunăstarea angajaților

Angajații fericiți pot fi mult mai productivi decât ai crede. Astăzi, rolul tău ca angajator nu mai este strict acela de a oferi angajaților tăi un loc de muncă, un salariu și bonuri de masă sau asigurare medicală privată. Granițele s-au extins iar starea de bine a echipei înseamnă mai mult de atât.

Înseamnă să te preocupi de sănătatea lor mintală, de oportunitățile lor de dezvoltare la nivel profesional, de echilibrul social și sănătatea fizică. Cum se reflectă toate aceste categorii? Ședințe de psihoterapie, de coaching, educație financiară și planuri de pensionare, abonamente la săli de sport, programe de mentorat și lista poate continua.

Deși poate suna complex și costisitor pentru un angajator toate aceste beneficii, le poți privi ca pe niște investiții în echipa ta și, implicit, în compania ta. Prin toate aceste programe, nu numai că le vei crește productivitatea angajaților tăi, ci îi vei fideliza și, acum, serios, cine nu și-ar dori o echipă fidelă și dedicată, pe care să te poți baza oricând?

2. Oferă posibilitatea de muncă în sistem hibrid

Înainte de pandemie, mulți angajatori se temeau de munca în sistem remote, din lipsă de încredere în angajații lor și din lipsă de control asupra muncii lor. Însă, pandemia ne-a forțat pe mulți dintre noi să apelăm la această variantă, care, spre surprinderea tuturor, a funcționat mai bine decât credeam.

Mulți au rămas pe acest sistem de lucru și au renunțat complet la un sediu fizic, pentru că nu le-a afectat cifra de afaceri și i-a determinat să facă economii substanțiale. Totodată, programe ca Zoom, Slack, Microsoft Teams sau orice alte tool-uri de organizare au fost salvarea multor angajatori, asigurându-i că au lucrurile sub control pot menține echipa unită într-o formă virtuală.

Din perspectiva angajaților, munca în sistem remote a fost o modalitate prin care au salvat mult timp pierdut pe drum, i-a ajutat să facă economiii și le-a oferit o oarecare flexibilitate și libertate, care, implicit, au dus la relaxare și productivitate. Pentru o altă categorie de persoane, lucrul remote i-a predispus la izolare și le-a afectat productivitatea, deoarece funcționau mai bine dintr-un cadru profesional.

Astfel, în 2022, cei mai mulți candidați aflați în căutarea unui job, își doresc să aibă opțiunea de a lucra în sistem hibrid. Iar sondajele confirmă acest lucru: conform studiului realizat de Accenture, 83% dintre persoanele apte de muncă își doresc un sistem de lucru hibrid iar 63% dintre companiile aflate în creștere au adoptat deja acest model.

Posibilitatea de a putea lucra trei zile de la birou iar alte două de oriunde altundeva este un beneficiu major de care depinde decizia unora de a aplica la un job sau nu. Așa că, angajatorii care își doresc să recruteze candidații ideali și au o companie care poate funcționa și în sistem hibrid, ar fi recomandat să se adapteze la aceste tendințe care nu sunt decât în beneficiul lor.

3. Un sistem de valori compatibil cu angajații tăi

Conform unei cercetări realizate de Future Workplace and Blue Beyond Consulting pe un eșantion de 753 de antreprenori și manageri de HR, s-a descoperit că opt din zece angajați spun că este important ca valorile lor să fie compatibile cu cele ale companiei pentru care lucrează.

Egalitatea salarială, lipsa discriminării la locul de muncă, egalitatea de rasă și drepturile LGBTQ sunt doar câteva dintre valorile importante pe care angajații le așteaptă și din partea companiilor care recrutează. Cu alte cuvinte, imaginea companiei tale în societate din această perspectivă a valorilor este mult mai importantă decât pare, mai ales atunci când te ocupi de recrutarea celor mai buni candidați pentru tine.

4. Recrutarea și selecția personalului. Angajează în funcție de competențe

O altă tendință în 2022 în recrutarea, selecția și angajarea personalului este să pui accentul pe competențe, în loc de diplomă. În ultimii ani, multe joburi au dispărut de pe piață și au fost înlocuite de inteligența artificială, dar, în același timp, apar locuri de muncă noi pe baza competențelor care se solicită de către angajatori.

Companii mari precum Google, Hilton Hotels sau Apple pun la dispoziție locuri de muncă bine plătite celor care posedă anumite abilități, fără să fie nevoie de diplomă. Cu alte cuvinte, experiența este mai relevantă decât studiile, însă acest lucru nu descurajează absolvirea unei forme de învățământ superioare. Dacă ai nevoie de un angajat care să lucreze la perfecție în Adobe Illustrator, recrutează în funcție de această cerință, ținând cont de portofoliul lui care îi atestă competențele de lucru în acest program.

5. Condiții speciale de lucru pentru părinții care lucrează

După cum bine știm, pandemia a ținut majoritatea școlilor închise iar elevii au fost nevoiți să se adapteze claselor susținute online, ceea ce pentru părinții care au lucrat remote, a fost o adevărată provocare. Pe mulți dintre aceștia, responsabilitățile cu privire la îngrijirea copilului și cele de la birou au dezechilibrat productivitatea lor, devenind astfel extenuați.

Lipsa unei delimitări clare între rolul de părinte și rolul de angajat din cauza lucrului de acasă, lângă copil, a obligat specialiștii de HR să abordeze altfel situația, astfel încât angajații să nu mai fie nevoiți să demisioneze din cauza presiunii extreme la care ei sunt supuși.

De aceea, angajatorii care vor să recruteze și candidați cu copii pe care să îi țină în companie pe termen lung, ar trebui să se gândească la crearea unor condiții speciale de lucru, prin care să le răspundă nevoilor acestora. Spre exemplu, subvenționarea creșei sau oferirea de mai multă flexibilitate la locul de muncă sunt câteva soluții ce ajută la retenția personalului.

6. Reorganizarea procedurilor de recrutare

Procedura privind recrutarea, selecția și angajarea personalului are nevoie de o actualizare, mai ales după schimbările majore care au avut loc în urma pandemiei. Un prim pas este apelarea la inteligența artificială pentru a accelera viteza cu care se recrutează, deoarece există din ce în ce mai mulți candidați și din ce în ce mai multe joburi.

Cu ajutorul unor programe speciale, procesul de recrutare nu numai că devine mai rapid, dar și mult mai precis, ceea ce înseamnă că șansele să-ți găsești candidatul potrivit pe pozițiile deschise din compania ta cresc considerabil.

Un alt pas este regândirea proceselor de recrutare în jurul abilităților, așa cum menționam și mai sus, mult mai importante decât numărul de diplome din portofoliu. Iar, privind în ansamblu, angajatorii și specialiștii în resurse umane ar trebuie să pună mai mult accent pe bunăstarea în ansamblu a angajaților lor, astfel încât aceștia să găsească prin joburile lor o cale prin care se pot dezvolta pe toate planurile.

De ce? În acest fel, starea de bine a echipei se va reflecta în succesul companiei tale și vei obține pe termen lung fidelizare și implicare.

Află mai multe informații despre procesele de resurse umane, de la interviul de angajare și metode de fidelizare a angajaților, modele de anunțuri de recrutare angajați

După cum se poate vedea, noile tendințe în recrutarea angajaților se concentrează mai mult pe nevoile umane și mai apoi pe cele ale companiei. Pandemia a oferit numeroase lecții tuturor angajatorilor și a demonstrat că varianta de a lucra în sistem remote nu mai este ceva feeric, ci a devenit o normalitate care funcționează mult mai bine decât se așteptau mulți dintre noi.

 

Abonează-te la BLOG: